Шукати в цьому блозі

суботу, 14 грудня 2013 р.

Registre foncier du Québec. Частина 1.

     Один з етапів геодезичної діяльності в Квебеку - збір землевпорядної документації стосовно ділянки робіт. Оскільки такої професії як "землевпорядник" тут не існує, то всім комплексом робіт, від геодезичних вишукувань до складання землевпрядного звіту, займається геодезист (arpenteur-géomètre).

     Раніше, до впровадження інформаційної системи, щоб отримати потрібну інформацію, потрібно було особисто приходити в місцеве б'юро (le bureau de la publicité des droits du ministère des Ressources naturelles), яке займалось веденням бази даних. Тепер всі дані можна отримати в он-лайні, сидячи в кріслі і не виходячи з офісу. За кожен документ стягується плата в розмірі 1 долару. До однієї ділянки потрібно знайти в середньому 5 документів.

     Земельний реєстр в Квебеку почав функціонувати з 1830 року. Уряд зобов'язав всіх учасників земельних операцій реєструвати їх в спеціальному реєстрі, надаючи їм таким чином публічності. Завдяки цьому, кожній сособі гарантується, що їхні права на нерухомість є законними і відомими для інших. Земельний реєстр не надає і не створює жодних прав. Факт запису транзакції в реєстрі не дає особі жодного права на об’єкт цієї транзакції. Права виникають після підписання договору між двома сторонами. А факт запису такої транзакції до реєстру надає йому публічності. Після цього, ніхто не може заявити, що йому була невідома інформація про земельну ділянку (www.immobilier101.com).


     Всі транзакції, пов’язані з певною ділянкою, складають так званий "Реєстр нерухомості" (L’index des immeubles). Якщо проведено певну операцію з нерухомістю і нотаріус має на руках підписану угоду, він повинен зареєструвати її в земельному реєстрі, після чого в реєстрі нерухомості конкретної ділянки (L’index des immeubles) з’явиться наступна інформація: імена сторін (продавець, покупець, позичальник і т. п.), реєстраційний номер документу (унікальний в межах земельного округу, la circonscription foncière), тип транзакції (продажа, іпотека, сервітут, заповіт і т.д.), сума транзакції. Знаючи реєстраційний номер певного акту, кожна особа може ознайомитися із його змістом, оскільки цей акт є зареєстрованим, а відповідно він став публічним.  Ця інформація доступна на сайті Registre foncier du Québec (Земельний реєстр Квебека) (www.immobilier101.com).

      В цьому реєстрі можна знайти відомості про наступні види транзакцій із земельної ділянкою:
  • договір купівлі-продажу (un acte de vente); 
  • іпотека (une hypothèque);
  • сервітут (une servitude);
  • план експропріації (un plan d'expropriation);
  • розписка (une quittance);
  • деякі особисті права, такі як декларування статусу сімейного житла (la déclaration de résidence familiale).
      Не всі документи є оцифрованими, тому іноді все таки потрібно прийти в офіс, або замовити оцифрування потрібного акту, яке зазвичай виконується на протязі доби. Також можна замовити паперову копію документу (www.gouv.qc.ca). 
     Тепер розглянемо практичний бік пошуку інформації. Для початку потрібно зайти на сайт реєстру за адресою www.registrefoncier.gouv.qc.ca і натиснути на поле екрану, як показано на наступному малюнку: 


       Відкриється діалог для введення логіну та паролю. Так як наша фірма вже зареєстрована і сайт зберігає її банківські реквізити, то гроші за завантаження кожного документу знімаються безпосередньо із рахунку. Після аутентифікації з’явиться оболонка самої бази даних:



      Клікаємо на кнопку Consulter, що відкриває список категорій доступних документів:
     
     На практиці я використовував тільки три типи документів: 
- Acte, radiation, avis d'adresse;
- Index des immeubles;
- Plan cadastral.
     Документи, які ми шукаємо, залежать від вимог конкретного землевпорядного звіту.   Для складання звіту для виготовлення сертифікату місцезнаходження (le certificat de localisation) потрібно знайти: 
- останній акт, який посвідчує право власності (договір купівлі-продажу, заповіт, акт експропріації і т.п.). Якщо останній акт не дозволяє визначити, що саме належить власнику і в якому обсязі, то потрібно знайти більш старі акти, що стосуються цієї земельної ділянки;
- сервітути, що накладені на земельну ділянку;
- кадастрову історію ділянки;
- графічні плани первинного кадастру (до проведення кадастрової реформи). 
     В наступних постах розглянемо детальніше пошук землевпорядної інформації на конкретних прикладах. 

Немає коментарів:

Дописати коментар