Шукати в цьому блозі

середу, 18 грудня 2013 р.

Registre foncier du Québec. Частина 2: Index des immeubles.

     Починаємо зазвичай із пошуку Index des immeubles, який являє собою список всіх транзакцій із конкретною ділянкою. Для цього із ділогу Consulter un produit / service обираємо пункт Index des immeubles:




     З'явиться екран, де потрібно вказати інформацію, за якою система зможе ідентифікувати потрібну вам земельну ділянку. Якщо у вас є новий семизначний кадастровий номер ділянки, то потрібно його ввести в полі Numéro de lot. А в полі Cadastre вибрати Cadastre du Québec. Якщо ж вам відомо номер земельної ділянки в системі колишнього кадастру, то тоді потрібно зазначити земельний округ (Circonscription foncière), кадастр в цьому окрузі (Cadastre), номер ділянки в кадастрі (Numéro de lot), іноді - додатковий атрибут (Désignation secondaire).


     Потім натискаємо кнопку Soumettre, після чого система показує повідомлення, що перегляд документу буде коштувати один долар і питає, чи бажаємо ми все таки оплатити і переглянути цей документ, на що відповідаємо так (Confirmer). Після чого на екрані з'явиться сам Index des immeubles:


     Ми бачимо: дату реєстрації акту в б'юро реєстрації та його реєстраційний номер, тип документу,імена сторін, суму, іншу додаткову інформацію. Документ можна зберегти на свій комп'ютер, натиснувши вгорі помаранчеву кнопку Sauvegarder. Документ буде збережено у вигляді zip-архіву, всередині якого буде кілька файлів:

     Але вся інформація знаходиться в файлі, що має закінчення _infor.htm, який ви розархівовуєте і зберігаєте, а всі інші файли можна видалити, щоб не зберігати непотрібне сміття.

     Повернувшись до Index des immeubles, ми бачимо, що Numéro d'inscription являють собою гіперпосилання, натиснувши на яке ви зможете переглянути зареєстрований за цим номером акт. Після натиснення знову з'явиться повідомлення, що ця інформація є платною і вас запитають, чи бажаєте ви продовжувати. Якщо так, то відкриється екран із документом - це може бути або html-сторінка, або pdf-файл. Цей документ також можна зберегти на комп'ютері.

     Дивимось на шапку Index des immeubles - в полі Date d'établissement вказана дата утворення ділянки, яка використовується під час опису кадастрової історії ділянки. В даному випадку, це дата, коли до єдиної квебекської кадастрової бази даних була внесена інформація щодо ділянки, отримана внаслідок виконання робіт в рамках кадастрової реформи, яка полягала власне у стовренні цієї бази даних. Тобто ділянки із старими кадастровими номерами замінялись ділянками із новими номерами, які є унікальними для всього Квебеку. Старі номери були унікальними тільки в межах місцевого кадастру, яких в Квебеку нараховується більше сотні.

     Але фактично ділянка існувала і до кадастрової реформи. І нам також потрібно знати, що записано в Index des immeubles (пам'ятаємо, що це просто список із документами, які мали стосунок до даної земельної ділянки) для цієї ділянки, яка раніше мала інший кадастровий номер місцевого кадастру. Найважливіше для нас - це знайти сервітути, які були накладені раніше.Або іноді може бути, що з поновленою ділянкою нічого не відбувалося, її новий Index des immeubles пустий  і найсвіжіші записи зареєстровані за старими кадастровими номерами ділянки. Старі номери ділянки записані в самому першому рядку списка, там же зазначено назву кадастру, до якого вони належали:


     На малюнку вище - колишні номери ділянок були 12-423-1 та 13-309-30, належали вони кадастру Paroisse de Pointe-Claire земельного округу Монреаля (рядок Circonscription foncière в шапці списку). Іноді ці номери зроблені у вигляді гіперпосилань, які напряму вам покажуть потрібну сторінку. Якщо ж гіперпосилання немає, як  в нашому прикладі, то всі ці дані потрібно буде знову задати при пошуку діялнки, як в перший раз, використавши  команди Consulter -> Index des immeubles. Тобто тепер в полі Circonscription foncière із списку потрібно вибрати наш округ:


 Із списку Cadastre вибрати потрібний кадастр:


     Слово "paroisse" значить "церковний прихід". Раніше прихід був територіальною одиницею і землі обліковувались відповідно до певного приходу.

     В полі Numéro de lot вводимо номер ділянки. Тире, що були присутні в номері, також потрібно вводити. Іноді може бути, що в номері є буква. Система сприймає тільки великі букви, тому якщо введете маленьку, або забудете тире, то результат може бути невірним, або і взагалі відсутнім. Якщо в номері дялінки є скорочення PTIE, від слова "partie", "частина", то його вводити в поле пошуку не потрібно. Потрібно ввести тільки частину номера без цих літер:



   За новий Index des immeubles також потрібно платити 1 долар. Тож маємо інший список документів:



     Занотовуємо дату створення ділянки (Date d'établissement) - тут це 1954 рік. Найстаріші мені потрапляли за кінець 19 століття. Але ясно, що в ті часи, та навіть в 50-ті, не було інтернету, ані комп'ютерів, тому список вели в звичайній книзі. Те що ми бачимо - гарна таблиця, машинний текст, то це почалося десь в 1980-х роках і ці списки не містять вичерпного переліку всіх документів, від початку створення ділянки. Цей список так і продовжує зберігатись в архівних книжках. Але він уже є оцифрованим, тобто відсканованим. Щоб отримати до нього доступ, потрібно під шапкою натиснути гіперпосилання numérisée. Таке саме гіперпосилання продубльоване вгорі справа вікна (на попередньому малюнку виділено червоним).


      Це посилання відкриє відскановані списки у вигляді PDF-документу:



    
     Секція інтерфейсу Page numérisée дозволяє переходити між відсканованими сторінками. Секція Page працює для багатосторінкових документів, типу договорів купівлі-продажу і т.д. і дозволяє перегортати сторінки.Секція Vue дозволяє перейти в режим перегляду "мозаїка", коли ми можемо бачити одночасно всі сторінки (або майже всі). Це дає змогу швидко відшукати графічні документи, чи початок розділу. Секція Zoom дозволяє збільшувати-зменшувати зображення.

     З першого погляду виглядає страшно. Але є ще гірше - це написані від руки договори чи сервітути, що складаються з кількох сторінок. Їх дійсно важко читати. Крім  того, це Квебек і документи були написані як французькою, так і англійською мовами. Про них напишу пізніше.

     Головне, на що звернути увагу - це на колонку з назвами документів:


     В цій колонці потрібно навчитись виокремлювати ключові слова: vente, servitude. Це саме ті документи, які ми шукаємо. Правда, в деяких ситуаціях потрібно також читати імена суб'єктів договору, щоб відслідкувати хто кому продав, з ким заключено договір сервітуту... Навпроти назви документу записано його реєстраційний номер, який ми потім вбиваємо в поле пошуку.

     Щоб зберегти обидва документи, informatisé та numérisé, достатньо натиснути кнопку Sauvegarder, яка збереже всі файли у вигляді архіву. В архіві, крім файла із закінченням _infor.htm, буде один або більше файлів із розширенням .cpc - їх всіх потрібно буде розархівувати, а все інше можна видалити.

      В .cpc якраз знаходяться відскановані сторінки старих Index aux immeubles. Щоб їх відкрити потрібно встановити спеціальний переглядач для таких файлів.  В ньому ж їх можна ковертувати в більш звичні і зручніші у використанні pdf-файли, що я завжди і роблю. 

     Отже, в кінці ми повинні отримати номери сервітутів, номер останнього документу (документів), що посвідчують право власноті, дати утворення ділянок та їх кадастрові номери, як нові, так і старі. Потім номери знайдених документів використовуємо для пошуку в розділі Acte, radiation, avis d'adresse.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар