Шукати в цьому блозі

субота, 14 липня 2012 р.

Технологія створення топопланів

Не дивлячись на активне просування інтернетів та iPAD'ів в кожний будинок українського села, технологія створення топографічних планів залишається незмінною вже кілька десятиліть. Точно не скажу, але в геодезичному архіві міста є жорсткі планшети аж за 70-ті роки. Пройшло вже більше півстоліття, як не як ....

Впровадженням нових, я вже не кажу новітніх, технологій як для проведення зйомки, створення топографічних планів та для оргінізації архіву, ніхто не хоче займатись. Навпаки, голова "головнокомандуючих" зайнята питаннями де взяти лавсан, нові планшети, оскільки старі запаси вичерпуються, а нового такого вже не виробляють. Але що може зробити місцевий чиновник, якщо в Києві нікого це не чеше? Де набрати на кожен обл- чи райцентр кваліфікованих кадрів, які б змогли все організувати, якщо не існує якихось встановлених норм?
Тому всі продовжують робити, так, як робили наші діди...

Починається все з обрахунків ходів та координат пікетів. Використовую Digitals. Для полегшення подальшої роботи, я все таки роблю електронний план ділянки, який потім, з винесеною координатною сіткою, друкую на прозорій плівці А4:



Потрібно зазначити, що іноді надрукована сітка трохи не комільфо - відстані між перехрестями не рівні 10 сантиметрам, і відповідно вони не співпадають з аналогічними перехрестями на жорсткому планшеті. В  Digitals є можливість прокалібрувати принтер, що може трохи покращити вивід.  

Якщо різниця більше допуску (0.3 мм), то я ставлю важливі точки вручну (забори, будівлі), а роздруковану плівку сажаю не на перехрестя, а на ці нанесені об"єкти. Всі інші елементи зйомки (клумби, доріжки, дерева...) наносяться після цього відносно проставлених вручну важливих точок. Краще, щоб важливі об"єкти наносили в кожному з квадратів координатної сітки. Тоді можна звести до мінімуму неточність матеріалу на надрукованій плівці, що викликані принтером. Звичайно, що чим краще по якості принтер, тим більш прецизійно він зможе відтворити картинку з монітору.

Ось каталог координат. З нього потім я наношу також і висоти пікетів:



Але перед початком креслярських робіт, потрібно спочатку підготувати планшет - затерти старий матеріал, який знаходиться на місці вашої ділянки. Робиться це звичайною гумкою. Якщо планшет дуже старий, або якщо все рівно залишаються сліди старого олівця, то можна також використати наждачку-нулівку, що краще зніме верхній шар планшету. Якщо на планшеті були елементи викреслені в туші (будинки, люки, комунікації...), то можна трохи попрацювати і звичайном лезом для бриття. Тільки дуже обережно. Щоб потім вирівняти поверхню планшета, можна його трохи змочити ганчіркою, просякнуту розчином клею ПВА з водою. Які точно пропорції, вже зараз не скажу. Потрібно запитати в більш досвідчених. Чекаємо, поки планшет підсохне і можна починати креслити.






 Закріплюємо плівку на планшеті за допомогою металічних тягарів (наприклад, звичайних базарних гирьок).





Готуємо для себе все необхідне: простий олівець (використовую 3Н), циркуль-вимірник, масштабна лінійка (для нанесення деяких точок за координатами), гумка, лінійка, рейс-шина (лінійка на роликах для проведення паралельних ліній), лекала (для проведення дуг, горизонталей), лезо, наждачка-нулівка, офіцерська лінійка з кружечками різних діаметрів (для круглих точкових об"єктів - люки, опори ЛЕП, або знаки дерев, кущів).




В цій справі важливе хороше освітлення, не таке, як на фото знизу ))) і зручне робоче місце.


На жаль, забув сфотографувати готовий викреслений об"єкт.

Але на цьому наша робота не закінчується. Адже крім викреслювання ділянки на жорсткому планшеті М 1:500, ще потрібно також скопіювати її на лавсанову кальку (плівку). Тут також спочатку затираємо старі об"єкти (резинкою), дуже акуратно, оскільки матеріал плівки досить делікатний. Його легко пошкодити. Деякі плівки при контакті з водою розчиняються. Робота ця більш делікатна. Адже працюємо з тушшю, звичайним креслярським пером та балеринкою, іноді  рейсфедером. Потрібно користуватись спеціальною лінійкою "під туш", щоб не розмазувати накреслене. Туш розводимо з водою в потрібних пропорціях.



Щоб полегшити собі роботу, можна використовувати рапідограф. Але потрібно дуже добре його підібрати - по товщині (0.1 мм, іноді інший, залежить від виробника), та щоб колір чорнил був таки чорним, а не сірим. З лавсанами буває одна проблема - якщо декілька разів працювати на одному й тому самому місці (наносити, затирати, наносити...), то поверхня псується і після того, як він просохне, чорнило може просто частково посипатись. Тоді потрібно ще раз підмалювати, і зачекати, щоб просохло. І так поки чорнила повністю не закріпляться.

Крім цього, ми ще наносимо ділянку на планшет М 1:2000.

Останній штрих - заповнити формуляр планшета М 1:500 на зворонтій його стороні. Там на схематичному координатному полі відзначається розташовання об"єкту робіт, ставиться всередині чи поруч його порядковий номер та записуються дані про фірму-виконавця робіт, площу робіт, призвіща геодезистів, камеральників, керівника відділу. В кінці кервник геодезичного архіву при управлінні архітектури міста ствить дату та свій підпис про приймання матеріалу. При прийманні матеріалів та результатів робіт перевіряється їх відповідність до діючих норм.






Немає коментарів:

Дописати коментар